Panjatkan Doa-Doa Ini Ketika Umrah dan Haji di Makkah
March 8, 2018
Haji dan Umrah Itu Wajib. Penjelasannya Ada Di Sini !!!
March 9, 2018
Show all

Jangan Lupa Shalat Sunat Setelah Thawaf dalam Umrah

Thawaf adalah aktivitas mengelilingi ka’bah sebanyak tujuh putaran dan merupakan amalan yang dilakukan baik ketika melaksanakan haji maupun umrah. Thawaf dilakukan di masjidil haram saja, sesudah melakukan thawaf jemaah haji dan umrah direkomendasikan untuk melakukan Shalat Sunat Setelah Thawaf. Shalat sunnat ini hukumnya adalah sunat muakad di mana sangat dianjurkan sekali untuk dikerjakan.

Cara Melaksanakan Solat Sunat Tawaf

Apabila selesai berwudhuk, lakukanlah Solat Sunat Ihram dua rakaat dengan berniat kerana ingin meraih keredhaan Allah سبحانه وتعال semata-mata. disunatkan untuk membaca surah al-Ikhlas dan al-Kaafiruun setelah al-Fatihah.

…عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كَانَ يَقْرَأُ فِي الرَّكْعَتَيْنِ قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌوَقُلْ يَا أَيُّهَا الْكَافِرُونَ.

Artinya:…Bahawasanya Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam membaca dalam solat dua rakaat (Solat Tawaf) Qul huwallahu Ahad dan Qulyaa ayyuhal kaafiruun… – Hadis riwayat Imam Muslim dalam Shahihnya, Kitab al-Hajj, no: 1218..

Lafaz dan niat Solat Sunat Tawaf ialah:

Ringkasan Tatacara Mengerjakan Solat Tawaf.

Rakaat Pertama Shalat Sunat Setelah Thawaf

 1. Berniat di dalam hati untuk mengerjakan solat Tawaf
 2. Takbiratul Ihram
 3. Doa Iftitah
 4. Membaca surah al-Fatihah
 5. Membaca Surah al-Qur’an
 6. Rukuk
 7. Iktidal
 8. Sujud
 9. Duduk antara dua sujud
 10. Sujud kali kedua
 11. Bangun untuk rakaat kedua

Rakaat Kedua Shalat Sunat Setelah Thawaf

 1. Ulang seperti rakaat pada pertama dari nombor (4) hingga (10)
 2. Duduk untuk tahiyyat akhir
 3. Memberi salam ke kanan dan ke kiri

DOA SELEPAS SOLAT TAWAF

Setelah selesai melakukan Ibadah Tawaf dan solat sunat, bacalah apa-apa doa yang baik di tempat solat tersebut, sekurang-kurangnya doa ringkas berikut:~.

Ads :

Ayo Berlibur ke tempat wisata favorit dan menjelajahi tempat-tempat eksotik nan indah bersama amicaletravel. Tersedia produk-produk perjalanan wisata ke banyak lokasi wisata terkenal di seluruh dunia.

Hubungi kantor kami di : Jalan Cut mutia no 9 Gondangdia Sofyan Hotel Betawi Lt.2, DKI Jakarta, 10330 Telp./Fax : +62-21-3190-7615 Email : tours@amicaletravel.com

WhatsApp chat